Project: Zibi's speeltuin

Kinderen zijn vaak angstig in het ziekenhuis. In az groeninge komen dagelijks tientallen kinderen voor een consultatie, opname of op bezoek bij een ziek familielid. Voor sommige kinderen is het een eerste kennismaking met het ziekenhuis, voor andere, chronisch zieke kinderen is het een zoveelste bezoek.

 

Een kindvriendelijke aankleding schept een gevoel van veiligheid en herkenning. Daardoor wordt angstreductie maximaal gestimuleerd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat omgevingsaspecten in het ziekenhuis het zorgproces in positieve zin kunnen beïnvloeden. 

 


Op onze kinderafdeling maar ook op plaatsen waar kinderen vaak komen, werken we met een mascotte, Zibi, die op oa onze folders, de uniformen van de verpleegkundigen en de kamermuren staat. Er zijn op de afdeling zelf ook een aantal speelzalen en ruimtes waar kinderen tot rust kunnen komen en hun opname of bezoek even kunnen vergeten. Onze spelbegeleiders zorgen voor allerlei activiteiten in de speelzaal en versieren de afdeling volgens thema op dagen zoals Pasen, Sinterklaas …

 

We deden dus al heel wat inspanningen om het ziekenhuis kindvriendelijk aan te kleden. In een tweede fase willen we dit nu ook doen met onze buitenomgeving, zodat ze in een groene en gezonde omgeving ook de mogelijkheid krijgen even het ziekenhuis en hun ziekte te vergeten.

 

 

Dit gaat initieel over drie projecten:

speeltuin

Rondom de gebouwen van campus kennedylaan komen verschillende speeltuigen die voorzien in de nodige ontspanning en beweging.

boomhut

In één van de tuinen komt een boomhut. Deze zal oa gebruikt worden door de psychologen als therapieruimte voor kinderen.

route

Vanaf de speeltuin start ook een educatieve Zibi-route rond campus kennedylaan. Op de putdeksels en paden voorzien we Zibi-figuren die kinderen op een leuke manier laten kennis maken met het ziekenhuis. 


Aanpak

Tijdens de ontwerpfase leggen we onze oren te luister bij kinderen die vaak in het ziekenhuis moeten zijn, alsook bij hun ouders, bij onze spelbegeleiders en kinderartsen/psychologen. Op basis hiervan maken we het ontwerp, in samenwerking met een aantal lokale creatievelingen. 

Op basis van dit ontwerp bepalen we de kostprijs voor uitvoering én starten we de crowdfunding. 

Steun het project zibi's speeltuin

Dit kan via het rekeningnummer van de Koning Boudewijn Stichting: BE10 0000 0000 0404 - BIC: BPOTBE1

Met vermelding van de gestructureerde mededeling  ***012/1310/01468***

 

Meer info over de ontvangst van het fiscaal attest