STERKK project

AZG zet al jaren sterk in op het motiveren van kankerpatiënten tot bewegen en sporten zowel tijdens als na het genezingsproces. Een van onze belangrijke pijlers daarbij is het STERKK project.

 

Hieronder vind je een paar linken naar persartikels en filmpjes over dit schitterend project dat elk jaar meer deelnemers aantrekt.

 

 


Wat is STERKK?

 

Ex-kankerpatiënten willen graag verder sporten nadat ze het oncologisch revalidatieprogramma gevolgd hebben, maar hebben vaak schrik en nood aan gepaste begeleiding. Daarom biedt az groeninge ‘STERKK’ aan.

 

Sporten tijdens en na kanker heeft een zeer positief effect. Zowel op de mentale gezondheid als op het vermoeidheidsgevoel. Binnen dit project begeleiden en trainen we patiënten om deel te nemen aan de kwarttriatlon in Kortrijk in juni. Aangezien dit een hele zware uitdaging is, nemen ze deel in trio, waarbij elk groepslid één onderdeel voor zijn/haar rekening neemt. Alle deelnemers worden uitgebreid medisch gescreend en nadien verder opgevolgd door middel van inspanningstesten. Hun trainingsschema wordt opgesteld door Peak Level, die in de voorbije jaren heel wat expertise heeft opgebouwd in het begeleiden van duursporters van alle niveaus naar een sportieve uitdaging. Zij zullen, naast het opstellen van de individuele trainingsprogramma’s, ook 30 begeleide trainingssessies in groep organiseren.

 

De medewerkers van AZ Groeninge en sympathisanten kunnen aansluiten bij STERKK. Deze buddy’s laten deelnemen aan de  trainingen zorgen immers voor een mentaal duwtje in de rug voor de lotgenoten.

Vorig jaar heeft AZ Groeninge met 150 mensen deelgenomen aan de triatlon.

 

 

Het STERKK project wordt vandaag enkel gefinancierd via giften van verschillende initiatieven en door een extra bijdrage van AZ Groeninge.

 

 

Getuigenis van Wendi Vandaele, pionier van STERKK:

 

Ik ben Wendi Vandaele en ik was heel benieuwd toen ik een uitnodiging kreeg voor een nieuw project.

Na mijn diagnose van borstkanker in 2014 en de operatie, de chemo’s en de bestralingen kwam ik er weer bovenop door oncologische revalidatie. De zin naar sporten was er weer en ik voelde me terug de oude worden. Ik kocht me een abonnement bij de fitness maar toen liep het een beetje fout. Waar moest ik beginnen, welke oefeningen kon en mocht ik doen?

Toen ik in 2016 en heel zware buikoperatie onderging was ik terug bij af, meer zelfs, mijn lichaam had meer te verduren gekregen door de operatie zelf en ook de gevolgen van het oa verwijderen van mijn eierstokken waren niet van de poes.

Toen kreeg ik die uitnodiging voor het nieuwe project, een geschenk uit de hemel zoals later zou blijken.

 

Samen met mijn kinesiste was ik op en min of meer normaal peil gekomen maar het ging pas echt vooruit met mijn conditie door SterKK.

Ik leerde crawl zwemmen, deed elke training en voelde me iedere dag een beetje beter en sterker worden.

Het was wel niet altijd evident, maar moeilijk gaat ook.

Ook mentaal voelde ik me veel beter, ik zat weer goed in mijn vel en kreeg weer goesting in het leven. Ik leerde fantastische mensen kennen met allemaal hetzelfde doel, nl. werken aan onze conditie, trainen en dat voor de triatlon van Kortrijk.

 

Toen ik dit jaar opnieuw mocht meedoen, heb ik dan ook geen seconde getwijfeld. Ik volgde de trainingen nauwgezet, mijn techniek van het zwemmen werd beter en dit werd beloond met een vluggere tijd op de triatlon van Kortrijk dit jaar. En dit smaakt naar meer. Ik vroeg mijn coach om me verder te trainen en op 19 augustus zwem ik Damme-Brugge. Dat is 4km, wie had dit ooit gedacht???

 

Sterkk zorgde er ook voor dat ik al op verschillende plaatsen heb gezwommen, ik zwom in verschillende zwembaden en open waters en deze zomer ging de vakantie naar Slovenië, waar ik zwom in het meer van Bled, Velenje en Bohinj. Het ene al mooier dan het andere. En in het najaar staat er zelfs een week zwemvakantie op het programma in Kreta. Opnieuw een uitdaging: zwemmen in het zoute zeewater. ’t Is een beetje met gemende gevoelens en met een beetje schrik want het is opnieuw iets wat ik moet overwinnen. Maar ik ben blij met die nieuwe uitdagingen en met die nieuwe kansen. Ik grijp ze dan ook met beide handen. Zonder SterKK zou ik die niet gekregen hebben.

 

 De wereld zou er nog veel mooier uitzien mocht iedereen, zoals ik, zijn passie vinden. Iets negatiefs brengt altijd iets positiefs met zich mee. Voor mij persoonlijk betekent dit dat de kanker ervoor heeft gezorgd dat mijn gezin hechter is, en SterKK zorgde ervoor dat ik me door het zwemmen fitter voel dan voor ik ziek werd en dat ik een heleboel fijne mensen heb leren kennen. En sterKK is meer dan het sporten alleen, het is je beter in je vel voelen, er weer bij horen, mentaal sterker zijn, nieuwe mensen leren kennen en open staan voor nieuwe uitdagingen.

 

Ik ben een enorme fan van SterKK en ik voel me vereerd om 1 van de pioniers te zijn.

Ik voel me geroepen om een voorbeeld te zijn voor anderen, gezond of ziek. Ik kom door mijn job in aanraking met veel mensen (ik ben apotheker) en ik spreek zoveel ik kan over sterKK. Al is er maar 1 iemand die ik hierdoor kan helpen ….

 

 

 Ik hoop van ganser harte dat er een Sterkk 3 komt, ik doe mee!"

Steun het Sterkk PROJECT

Dit kan via het rekeningnummer van de Koning Boudewijn Stichting: BE10 0000 0000 0404 - BIC: BPOTBE1

Met vermelding van de gestructureerde mededeling ***012/1310/01569***

 

Meer info over de ontvangst van het fiscaal attest